STEDENDRIEHOEK

Henk-Jan is burgerhulpverlener en heeft een AED in zijn voortuin

  •  

 

 

Renate Koning

3 september 2023,

Henk- Jan Bouwhuis heeft een AED apparaat in zijn voortuin staan

Henk- Jan Bouwhuis heeft een AED apparaat in zijn voortuin staan© Omroep Gelderland

EEFDE - "Je hoeft geen medische achtergrond te hebben, iedereen kan reanimeren", laat coördinator Machteld Bosschloo van Stichting AED Eefde en Gorssel weten. In Eefde zijn 93 burgerhulpverleners actief en er zijn 11 AED's (Automatische Externe Defibrillatoren). Eén van deze AED's staat bij Henk-Jan Bouwhuis in zijn voortuin: "We wonen op een plek waar de AED makkelijk vindbaar is en dat is natuurlijk belangrijk", laat hij weten.

De AED in Henk-Jan zijn tuin is in 2021 door de buurtvereniging Spijkwijk aangeschaft: "In Coronatijd konden wij minder activiteiten organiseren en hebben we dus minder geld uitgegeven. Tijdens een ledenvergadering hebben we het erover gehad en gevraagd of de mensen het goed vonden als wij van het geld dat er was een AED zouden aanschaffen", legt voorzitter Tonnie Dengerink van de buurtvereniging uit.

Samen met Henk- Jan heeft hij zich hard gemaakt voor een eigen AED in de wijk: "Er hangt ook wel een AED in een verzorgingshuis, maar deze hangt binnen en is dus niet altijd bereikbaar en we wonen toch in een wijk waar ongeveer 80 procent van de mensen tussen de 50 en 80 jaar is", aldus Tonnie. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Angelique Krüger krijgt uitleg over hoe een AED werkt

Angelique Krüger krijgt uitleg over hoe een AED werkt© Omroep Gelderland

Burgerhulpverlener

Beide mannen zijn ook burgerhulpverleners en kunnen ook opgeroepen worden. "Wanneer er een melding via 112 binnen is gekomen dan krijgen meerdere personen die zich hebben aangemeld als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproep systeem HartslagNu daar een bericht over. De vrijwilligers krijgen via de app de code van de kast of worden naar de locatie waar het slachtoffer zich bevindt gestuurd," vertelt Henk-Jan.

Het apparaat vertelt vervolgens wat je moet doen. Bijvoorbeeld of je moet reanimeren of dat je een schok moet toe dienen. "Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen. Vanuit AED Eefde Gorssel worden er regelmatig cursussen AED en reanimatie aangeboden", laat Machteld weten. Als voormalig brandweerman weet Henk Jan als geen ander wat voor verschil je kunt maken door hulp te bieden: "Ik heb een reanimatie moeten doen bij een oud collega en dat is gelukt. Die kom ik regelmatig tegen, dat zijn toch wel de succesverhalen."

Kans op overleven het grootst

Als burgerhulpverlener start je reanimatie op totdat de professionele hulpverlening er is: "Elke minuut telt. Als omstanders binnen zes minuten reanimeren en een AED inzetten, is de kans op overleven het grootst", laat Machteld weten. DeStichting AED Eefde-Gorssel streeft dan ook naar een goede dekking van het aantal AED's en burgerhulpverleners: "Mensen kunnen niet altijd op elk moment weg naar een melding, dus we zoeken altijd meer mensen die ook burgerhulpverlener willen worden", laat Machteld weten.

In het nieuwe programma 'Angelique gaat Buurtmaken' gaat presentatrice Angelique Krüger langs bij buurtvereniging Spijkwijk die in 2021 een eigen AED aanschafte. Kijk het filmpje: https://fb.watch/mRgk7-O31m/